Maritieme Techniek in de Duurzaamheidsfabriek

Gepubliceerd op

Maritiem technisch onderwijs in de Duurzaamheidsfabriek

STC Group en het Da Vinci College werken samen met het bedrijfsleven aan vernieuwing en verbetering van maritiem technisch onderwijs in de regio. Vanuit het CIV Maritieme Techniek zijn aan de verschillende ‘les-eilanden’ in de Duurzaamheidsfabriek, waar onderdelen van productieprocessen gesimuleerd worden, expliciete maritieme onderdelen toegevoegd. Hiermee is maritieme techniek een integraal onderdeel in het onderwijs van het Da Vinci College.

Het Da Vinci College kiest bewust voor hybride onderwijs, wat betekent dat nauw wordt samengewerkt met het bedrijfsleven en regionale instellingen. Door deze samenwerking worden verschillende vakken zoals meet- en regeltechniek, aandrijftechniek en lastechniek op een realistische manier aan de studenten geleerd, met materialen en opdrachten uit de werkelijke praktijk.

Crossover
Door de innovatieve omgeving en het hybride onderwijs zijn crossovers met andere vakgebieden mogelijk. Leerlingen werken samen met docenten en vakmensen aan praktijkopdrachten en kunnen hier naar hartelust experimenteren en oefenen met praktijksituaties.

Duurzaam en slim
Het Da Vinci College wil vakmensen opleiden die nieuwsgierig zijn, buiten hun vakgebied kunnen denken en innovatieve ideeën kunnen aandragen. Dat is belangrijk voor de vitaliteit van de sector in een mondiale en snel veranderende markt. Daarom ligt de focus, naast het hybride onderwijs, op twee thema’s in de lessen en in de ontwikkelvragen en praktijkopdrachten van het bedrijfsleven:

  • Schoon: alternatieve brandstoffen, brandstofbesparing, reductie emissies en geluid
  • Slim: veiligere schepen en platforms, reductie van bemanning en onderhoudskosten

Doelen Maritiem Kleuren van het onderwijs
Dit project van het CIV Maritieme Techniek heeft de volgende doelen:

  • Attractief maritiem techniekonderwijs
  • Kennisontwikkeling en –valorisatie op gebied van Maritieme Techniek
  • Samenwerking met bedrijfsleven en onderwijsinstellingen
  • Multidisciplinaire innovatieve cases

Van doel naar resultaat
De resultaten komen tot uiting in de deelprojecten:

Contactpersoon voor Maritiem Technisch onderwijs in de Duurzaamheidsfabriek: Els Oprel, programmamanager DVC, eoprel@davinci.nl

Heeft u een vraag of een praktijkopdracht waar onze studenten bij kunnen helpen? Neem dan contact op Stef Vink, domeinleider Metaal- en Procestechniek, svink@davinci.nl. We bespreken samen met u de mogelijkheden.

Kom aan boord!

Wilt u met uw bedrijf of organisatie ook samenwerken met Maritiem TechPlatform? Neem contact op:
Audrey Rost-Ernst, STC Group: A.E.W.G.Ernst@stc-r.nl
Els Oprel, Da Vinci College: eoprel@davinci.nl