De Maakhal van het Da Vinci College

Gepubliceerd op

Het echte werk gebeurt hier

Het Da Vinci College werkt samen met de STC Group en bedrijven uit de regio in het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maritieme Techniek aan het opleiden van een nieuwe generatie hooggekwalificeerde vakmensen voor de maritieme sector. Leerlingen, docenten en vakmensen werken aan praktijkopdrachten zoals het bouwen van een Eurosleper 660 of het experimenteren met een lasrobot. Dat kan niet in een gewoon lokaal en ook niet in de Duurzaamheidsfabriek vanwege de herrie en het stof. Daarom is in de zomer van 2017 een Maakhal gebouwd, recht tegenover de Duurzaamheidsfabriek. Hier gebeurt het ‘echte’ werk.

Het Da Vinci College leidt veel vaklieden op voor bedrijven in de regio. Het overgrote deel van die bedrijven is gericht op de maritieme sector, scheepswerven, reders en de toeleverende industrie. Om het onderwijs nog beter te kunnen toespitsen op de wensen van die bedrijven werkt het Da Vinci College met STC Group samen in het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maritieme Techniek (CIV Maritieme Techniek). Het Da Vinci gebruikt een hybride vorm van onderwijs, waarin praktijkopdrachten en cross-overs tussen disciplines centraal staan, met een focus op de toekomst: duurzaam en slim. Dat is te zien in de Duurzaamheidsfabriek waar verschillende disciplines in één grote hal zijn samengebracht.

Maakhal
Toch heeft dat zijn beperkingen. Hoe kun je lessen volgen terwijl er naast je gelast en geslepen wordt aan een boot, of de huid geklopt? Je verstaat elkaar niet meer en lassen en slijpen geeft ook stank en stof. Maar de boot moet wél gebouwd worden. Om dat probleem op te lossen is in de zomer van 2017 tegenover de Duurzaamheidsfabriek de Maakhal gebouwd.  Speciaal voor het echte maakwerk, bijvoorbeeld het lassen van balustrades (een opdracht van het bedrijfsleven) of om fonteintjes en houtkachels voor de kerstmarkt in Dordrecht te maken (waarvan de opbrengst naar een goed doel ging). In de Maakhal kan het in alle ‘rust’ dankzij een goede ventilatie en afzuiging.

Ook wordt er aan het project Eurosleper 660 van het CIV Maritiem en Techniek gewerkt. Onder begeleiding van docenten en ervaren vakmensen van Scheepswerf Slob zorgen studenten ervoor dat de sloep, die als ‘snijpakket’ aan het Da Vinci is geleverd, wordt gemonteerd en afgelast.

Les van ijzerwerker Ad Boer
Ad Boer, werkvoorbereider bij Slob en voorheen ijzerwerker: “Het is geweldig om te werken met jongeren die het vak aan het leren zijn. Ze hebben nog geen ervaring met hele specialistische hulpstukken zoals een waterpaskijker of andere optische meetinstrumenten die je nodig hebt voor het bouwen van een boot. Het was in het begin wel wennen. De jongelui van tegenwoordig luisteren niet meteen en je moet heel goed uitleggen. Op de werf verwacht je dat collega’s weten wat ze moeten doen. Maar ik geniet echt van het contact en van hun vorderingen. Ze zijn gedreven en leren heel snel. Ze zijn vaak al aan het werk voor ik er ben!”

Dat lukt wel in drie weken
Annely Kok is een van de leerlingen die in de Maakhal werkt aan de Eurosleper 660. Annely: “Toen we begonnen, dachten we dat we binnen drie weken klaar zouden zijn. Nu zijn we blij als we het voor het einde van het schooljaar halen. We moesten drie keer opnieuw beginnen. Het is namelijk heel belangrijk om precies te werken. Dat leren we van meneer Boer, de instructeur van Slob. Niet alleen hoe je met specialistische meetapparatuur werkt, maar bijvoorbeeld ook dat je eerst een frame moet maken om de boot stabiel te houden tijdens het werk. Nu zijn we bezig met het hulpskelet, over een paar weken lassen we de huid en daarna komt de kajuit erop. Meneer Boer is wel iets strenger dan onze docenten, maar ik heb heel veel respect voor hem en we zijn trots op wat we nu al hebben bereikt. Ik wil, denk ik, later wel de scheepsbouw in, hoewel IJzerwerker een zwaar beroep is. Maar ik ga eerst verder met machinebouw!”

Heeft u een vraag over dit project voor uw bedrijf? Of heeft u ideeën? Neem dan contact op met Stef Vink, Da Vinci College, svink@davinci.nl

Kom aan boord!

Wilt u met uw bedrijf of organisatie ook samenwerken met Maritiem TechPlatform? Neem contact op:
Audrey Rost-Ernst, STC Group: A.E.W.G.Ernst@stc-r.nl
Els Oprel, Da Vinci College: eoprel@davinci.nl