Eurosleper 660 bouwen in de Maakhal in Dordrecht

Gepubliceerd op

Lassen van schepen en inbouwen van (innovatieve) deelsystemen

De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht is de plek waar het Da Vinci College haar technieklessen geeft. Leerlingen kunnen hier naar hartelust experimenteren en oefenen met praktijksituaties. Een van de projecten is het bouwen van een Eurosleper 660. Maritieme Technologie heeft op deze manier een volwaardige plek in het onderwijs.

De Duurzaamheidsfabriek richt zich vooral op de toeleverende industrie voor de maritieme sector. Vanuit de visie dat schepen eigenlijk ‘drijvende hightech fabrieken’ zijn en dat er schoon en duurzaam geproduceerd moet worden ligt de focus op twee thema’s:

  • Schoon: alternatieve brandstoffen, brandstofbesparing, reductie emissies en geluid
  • Slim: veilige schepen en platforms, reductie van bemanning en onderhoudskosten

In het project onderzoeken leerlingen en docenten met ondersteuning van bedrijven de mogelijkheden om de rendementen van verschillende innovatieve deelsystemen zoals voorstuwing- en energiesystemen te verbeteren.

Hoe bouw je een boot? In de zomer van 2017 heeft Scheepswerf Slob het eerste ‘gesneden’ bouwpakket geleverd, klaar om in elkaar te zetten en te lassen. Maar hoe doe je dat? De studenten kregen het niet voor elkaar. Vanaf september 2017 komt een ervaren vakman van Slob een paar dagen per week lesgeven over hoe je dat nou precies doet. Er blijkt bijvoorbeeld specialistische meetapparatuur nodig en veel technische kennis, Slob levert het allemaal. Het gevolg is dat studenten inmiddels in verschillende groepen enthousiast en gedreven aan de boot werken. Aan het eind van het schooljaar moet het casco klaar zijn. Dan is het de beurt aan de leerlingen die zich bezighouden met aandrijftechniek en meet- en regelapparatuur om de boot af te bouwen. Tot slot wordt de sloep afgewerkt door de meubelmakers van de opleiding scheepsinterieurbouw.

In de volgende schooljaren wordt ieder jaar een Eurosleper 660 gebouwd. Alles wat er geleerd wordt over het koppelen en automatiseren van de deelsystemen wordt gebruikt bij het bouwen van de volgende boot. Zo verzamelt en ontwikkelt het Da Vinci College kennis die de komende jaren terecht komt bij de bedrijven in de regio. Naast (innovatieve) deelsystemen wordt ook gekeken op welke manier een lasrobot handig ingezet kan worden. Scheepswerf Slob blijft betrokken bij het project.

Het project levert de volgende resultaten:

  • Het met behulp van lassimulatoren en lasrobot lassen van het snijpakket van de Eurosleper 660.
  • Het inbouwen van innovatieve deelsystemen (voortstuwing en energie) in de sleper.
  • Het samenwerken van verschillende opleidingen in crossovers op de deelsystemen.
  • De resultaten worden verwerkt in de opleidingen en ter beschikking gesteld aan bedrijven.

Heeft u een vraag over dit project voor uw bedrijf? Of heeft u ideeën? Neem dan contact op met Stef Vink, Da Vinci College, svink@davinci.nl

Kom aan boord!

Wilt u met uw bedrijf of organisatie ook samenwerken met Maritiem TechPlatform? Neem contact op:
Audrey Rost-Ernst, STC Group: A.E.W.G.Ernst@stc-r.nl
Els Oprel, Da Vinci College: eoprel@davinci.nl