Lassen voor niet-lassers

Gepubliceerd op

Het Da Vinci College heeft in samenwerking met Valk Welding (producent van o.a. lasrobots en lasbenodigdheden) een cursus ‘Lassen voor niet-lassers’ ontwikkeld. In deze cursus staan de theorie en praktijk van basisprincipes en algemene laskennis centraal. Doel van de cursus is om medewerkers die niet zelf met een lasapparaat aan de slag gaan, toch een begrip te geven van de mogelijkheden en beperkingen van het lasproces.  De cursus vindt plaats in  de  Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, die uitgerust is met moderne laspraktijkfaciliteiten zoals lassimulatoren en lasrobots. Binnen het CIV Maritieme Techniek onderzoeken het Da Vinci College en STC Group samen of deze cursus de kansen op de arbeidsmarkt voor werkzoekenden vergroot.

Ook voor vmbo- scholen kan het interessant zijn om deze cursus aan te bieden, omdat veel scholen wel metaaltechniek maar geen lassen hebben opgenomen in het programma. Tijdens deze introductiecursus leren de cursisten over lasprocessen en lasvaardigheden. Aan het einde van de cursus ontvangen ze hiervan een bewijs van deelname. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) wordt op aanvraag de mogelijkheid tot certificering aangeboden.

Samenwerking met bedrijven

In de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht komen bedrijfsleven en onderwijs samen. Zo is Valk Welding als leverancier van de lasmaterialen partner van de Duurzaamheidsfabriek en wordt er tijdens de cursus praktijkervaring opgedaan bij CIV-partner Royal IHC in Kinderdijk.

Inhoud van de cursus

De cursus ‘lassen voor niet-lassers’ is beschikbaar voor alle bedrijven die medewerkers kennis wil laten maken met lastechnieken en –processen. De cursus bestaat uit zeven dagdelen van drie lesuren. Zeventig procent van de cursus draait om zelf aan de slag gaan met lassimulatie, lasrobot en laspraktijk. De rest is theorie. Onderwerpen zijn:

  • Wat is lassen?
  • Lasmethoden en nieuwe ontwikkelingen
  • Praktijk lassimulatoren
  • Praktijk MIG/Mag-lassen op onze praktijklocatie bij IHC
  • Praktijk robotlassen

Vragen?

Meer weten over de cursus? Neem contact op met Marieke van Hal van het DaVinci College.

 

Kom aan boord!

Wilt u met uw bedrijf of organisatie ook samenwerken met Maritiem TechPlatform? Neem contact op:
Audrey Rost-Ernst, STC Group: A.E.W.G.Ernst@stc-r.nl
Els Oprel, Da Vinci College: eoprel@davinci.nl