Werkbezoek docenten – Op bezoek bij Damen Shipyards Galati
Gepubliceerd opScheepswerven en hun toeleveranciers in de regio’s Rijnmond en Drechtsteden hebben goed opgeleide vakmensen nodig. Daarom werken ze samen met het DaVinci College en het STC in het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maritieme Techniek. Want om vakmensen op te leiden moeten scholen en hun docenten weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Dat is de reden waarom 5 docenten een vierdaags bezoek brachten aan scheepswerf ‘Damen Shipyards Galati’ in Roemenië.
Nederlandse scheepswerven en hun toeleveranciers horen bij de top van de wereld. Om deze positie te behouden moet er geïnnoveerd worden, bij de bedrijven maar ook in het onderwijs. Daar komen immers de vakmensen van de toekomst vandaan. Om de aansluiting tussen praktijk en onderwijs te behouden en te verbeteren gaan docenten van het DaVinci College (DVC) en het Scheepvaart en Transport College (STC) op werkbezoek bij bedrijven in de regio.
Van 24 tot 28 oktober jongstleden waren Joost Geerdink en Rens Heestermans van het STC samen met Paul Toonen, Arjan van Es en Hajo Kerkhof van het DVC op werkbezoek bij Damen Shipyards Galati, in Roemenië. Damen had hen hier uitgenodigd omdat op deze werf alle types schepen die Damen bouwt worden gemaakt. Het is de grootste Damen werf in Europa en geeft een goed beeld van het complete scheepsbouwproces. Schepen moeten duurzaam, efficiënt en van een hoge kwaliteit zijn. Kopers stellen steeds hogere eisen. Daarnaast is het belangrijk om als werf concurrerend te zijn in een volatiele markt. Dat stelt hoge eisen aan het proces. Afdelingen die vroeger ‘gewoon’ hun eigen ding konden doen moeten nu samenwerken. Ontwerp, hydrauliek, elektrotechniek, ICT, enzovoort, het moet allemaal op elkaar zijn afgestemd. Daar zijn dus vakmensen voor nodig die verstand hebben van meer dan alleen hun eigen vakgebied. Er zijn cross-overs nodig tussen vakgebieden. Het nieuwe personeel moet creatief zijn en kunnen meedenken. Theoretische hoogstandjes moeten vertaald worden in praktische oplossingen.
Om te zorgen dat het onderwijs zulke vakmensen kan leveren is het nodig dat de docenten weten wat er speelt op een werf. En dat hebben ze geleerd. Hun ervaring wordt nu gebruikt in de opleidingen op het STC en het DVC. Zowel Damen als het STC en het DVC kijken terug op een vruchtbaar werkbezoek dat smaakt naar meer.
– Projectmanager Ronald Schörk, schork@stc-r.nl – Damen Shipyards: Carola Servaas, Carola.Servaas@damen.com