Skillslab Maritiem bij het STC

Gepubliceerd op

In het gebouw van het STC aan de Lloydstraat wordt naast de entree het Skillslab Maritiem gerealiseerd. Dit is een werfomgeving waar geoefend en geleerd kan worden, van idee en ontwerp naar een prototype dat getest wordt op verbeterpunten. In deze veilige omgeving kunnen leerlingen en studenten ervaring opdoen. Ze kunnen hier experimenteren, fouten maken en proefondervindelijk aantonen waarom een bepaalde oplossing beter is dan een andere.

Centraal in het lokaal komt een negen meter lange waterbak (sleeptank) voorzien van camera’s en sensoren waarin testen uitgevoerd kunnen worden. Hiermee worden gegevens verzameld waarmee de theoretische lesstof verduidelijkt wordt. Ook het oefenen van het dokken van een (model)schip is straks mogelijk in de sleepbak.

Op de bovenverdieping bedenken groepjes studenten, gezeten op heerlijke loungebanken, innovatieve ideeën. Met behulp van laptops waar tekenpakketten op staan, vertalen ze die ideeën. De modellen en prototypes worden vervolgens beneden gemaakt met de in het Skillslab aanwezige 3D-printers en lasersnijders of in het composietenlab bij het STC op de Anthony Fokkerweg.

Voor materiaalonderzoek is voorzien in goed uitgeruste NDO- en DO-opstellingen. Hierbij is het bijvoorbeeld mogelijk om magnetisch en ultrasoon samples te onderzoeken die eerder in het lassen- en bankwerkenlokaal zijn gemaakt.

Vanaf september wordt er in het lokaal lesgegeven aan studenten van het mbo college Maritiem & Techniek, het vmbo en het hbo. Ook start-up bedrijven en onderzoekers zijn meer dan welkom. De eerste start-up heeft zich al gemeld. Safer Seas Consultancy zal vlak na de opening verschillende testen uitvoeren in het Skillslab.

Kom aan boord!

Wilt u met uw bedrijf of organisatie ook samenwerken met Maritiem TechPlatform? Neem contact op:
Audrey Rost-Ernst, STC Group: A.E.W.G.Ernst@stc-r.nl
Els Oprel, Da Vinci College: eoprel@davinci.nl