PLC Besturingstechniek in industriële (maritieme) toepassingen
Gepubliceerd opCursus voor het bedrijfsleven
In samenwerking met het maritieme bedrijfsleven start op 21 februari 2017 een opleiding waarbij de koppeling van besturingstechnologie naar technieken als hydrauliek en pneumatiek wordt gemaakt. Vaklieden met een werktuigbouwkundige achtergrond missen veelal de benodigde kennis van elektronica en besturingstechniek. In het maritieme bedrijfsleven klinkt al jaren de roep om meer en betere scholing van het technisch personeel. Voor deze scholingsvraag zijn contacten gelegd met het Da Vinci College en HBO Drechtsteden in Dordrecht en is vervolgens een opleiding ontwikkeld. De lessen worden straks gegeven in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht.
Complexiteit hydraulische en electrotechnische systemen
Rolf Maliepaard, directeur bij De Waal Machinefabriek, heeft voor de opzet van de opleiding met veel scholen gesproken. “We wilden vooral een opleiding die aansluit op ons bedrijf. Opleidingen tot hydrauliekmonteurs sterven uit, ook op lagere technische scholen wordt bijna geen les meer gegeven in hydrauliek, terwijl het niet weg te denken is uit de maritieme sector. Roersystemen, luiken, kranen, deuren en winches aan boord van schepen of offshore units aan boord of aan de wal, overal vindt men hydraulische systemen. Met name de combinatie hydrauliek en elektrotechniek wordt in deze systemen steeds complexer, en het opleiden van personeel steeds moeilijker. Voor veel systemen moeten het hydraulische deel en de elektronica volledig op elkaar zijn afgestemd. Het is daarom van essentieel belang dat beide disciplines weten hoe het werkt. De complexiteit zit hem in de opmars van elektronica en de uitbreiding van toepassingen door PLC’s, apps en overig dataverkeer die met een alsmaar toenemende nauwkeurigheid moeten worden uitgevoerd.
Opleiding op maat voor MBO- en HBO-niveau
Na contacten met Peter Baldé van HBO Drechtsteden en een grote groep van hydraulisch- en elektrotechnische bedrijven, die hun beste monteurs ter beschikking hebben gesteld, werd samen met docent John Keulemans van het Da Vinci College een opleiding op maat gemaakt. Het is een leerlijn die gaat van MBO tot aan HBO. “De ontwikkelingen gaan snel, vertelt John, soms is de techniek al weer verder ontwikkeld alvorens het in het onderwijs en de bedrijven wordt toegepast. We kijken dus in de bedrijven mee om zo aan te sluiten bij de praktijk”. In de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht is alle benodigde apparatuur aanwezig voor de praktijklessen in de opleiding. Deelnemers aan de opleiding krijgen opdrachten uit de eigen praktijk en verbreden zo vooral hun kennis van het vak. Vanuit De Waal Machinefabriek gaan enkele werknemers de opleiding volgen; Rolf Maliepaard verwacht dat ook andere maritieme bedrijven in de Maritieme Delta aanhaken. “Qua innovatie loopt de maritieme sector in onze regio nog altijd voorop. Maar we mogen niet stilstaan, we moeten blijven innoveren om wereldwijd voorop te blijven lopen”.
Cursusduur: 8 bijeenkomsten van 2,5 uur van 18.30uur tot 21.00 uur. Start 21 februari 2017. Doorlooptijd ca. 4 maanden. Kosten: € 1.150,– en boekengeld circa € 70,– Adres:De Duurzaamheidsfabriek, Maria Montessorilaan 50, 3311KW Dordrecht
Informatie en aanmelden: via Peter Baldé; pbalde@hbodrechtsteden.nl (www.hbodrechtsteden.nl)