Samenwerken in het Maritiem TechPlatform

Ontwerpen voor de toekomst

Gepubliceerd op

30 pc’s met de allernieuwste software voor de maritieme techniek

Op 18 november jongstleden heeft de STC-Group een volledig nieuw ingericht leslokaal in gebruik genomen met de allernieuwste software voor het ontwerpen van schepen en scheepsbouw gerelateerde installaties. Op 30 nieuwe pc’s kunnen leerlingen nu onder andere ervaring opdoen met het ‘state of the art’ softwarepakket NX van Siemens. Het lokaal is een onderdeel van het CIV Maritieme Techniek en mede mogelijk gemaakt door Siemens Nederland en Scheepswerf Slob.

Schepen, jachten, offshore en andere maritieme installaties worden allang niet meer op een tekentafel met potlood en papier ontworpen, maar op een computer. En oo daar gaat de ontwikkeling razendsnel met steeds slimmere en uitgebreidere softwarepakketten. Maar hoe gebruik je die software inventief en optimaal?

Vanaf afgelopen november krijgen leerlingen van het Scheepvaart en Transport College (STC) die een opleiding volgen in de maritieme techniek, ontwerplessen in ‘de innovatieve ontwerpomgeving’. Een compleet opnieuw ingericht lokaal, met 30 computers, ‘state of the art’ randapparatuur en de allernieuwste softwarepakketten, zoals het ontwerpprogramma NX van Siemens. Tijdens de opening op 18 november liet Luc Goossens, Sales Executive bij Siemens Nederland, in een presentatie zien wat het programma allemaal kan, van het ontwerp van kleine elektronica componenten tot aan complete schepen. Luc Goossens: “Alle producten om ons heen worden alleen maar complexer, of het nu een koffiezet apparaat is, een vliegtuig of een schip. Vroeger bestond een product hoofdzakelijk uit mechanische onderdelen, tegenwoordig bevatten bijna alle producten ook hydraulische en elektronische onderdelen. Het product is niet alleen complexer geworden, maar het ontwerp-, engineering- en productieproces ook. Om deze technische uitdagingen (voor nu en in de toekomst) het hoofd te kunnen bieden, zijn geïntegreerde engineeringplatforms nodig zoals NX van Siemens. NX is in staat om digitaal in 3D het gehele Schip geïntegreerd te ontwerpen (mechanisch, elektronisch, hydraulisch etc.) en ook digitaal te testen (is het sterk genoeg, kan ik het produceren etc.). Wanneer de ontwerp & test fase is afgerond kan met NX de aansturing van de productie ter hand worden genomen (via 2D/3D tekeningen of digitale aansturing van Robots, 3D printers etc.). De technische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op, en hier ligt een mooie uitdaging voor (jonge) mensen in de techniek. Maar die verdienen dan ook een mooie gereedschapskist waarmee ze deze geïntegreerde manier van engineering zich eigen kunnen maken.

De innovatieve ontwerpomgeving met randapparatuur en softwarepakketten maakt de lesstof niet alleen leuk, maar prikkelt de leerlingen ook tot nadenken en experimenteren. Daarnaast zorgt de nauwe betrokkenheid van Siemens Nederland en Scheepswerf Slob, dat zelf ook met NX werkt, dat het onderwijs direct aansluit op de praktijk. De ontwerpvragen en situaties die je op een werf als Slob tegenkomt worden onderzocht en geoefend in de les.

Zo wordt een nieuwe generatie werknemers opgeleid tot onderzoekende, vernieuwende en goed gekwalificeerde vakmensen die kunnen werken met de modernste en toekomstige ontwerppakketten voor de maritieme techniek.

– Projectmanager Ronald Schörk, schork@stc-r.nl / 010 44 86 000

– Teamleider SJB Nicole van Spronsen, spronsen@stc-r.nl / 010 4486376

Kom aan boord!

Wilt u met uw bedrijf of organisatie ook samenwerken met Maritiem TechPlatform? Neem contact op:
Audrey Rost-Ernst, STC Group: A.E.W.G.Ernst@stc-r.nl
Els Oprel, Da Vinci College: eoprel@davinci.nl