Nieuwe opleidingsschepen voor STC Group

Gepubliceerd op

Het STC bouwt de komende jaren drie nieuwe opleidingsschepen voor de verschillende nautische opleidingen. Omdat er ontzettend veel kennis over het bouwen van schepen in en rond de organisatie aanwezig is, wil het STC die kennis benutten. Leading in learning met toekomstbestendig onderwijs is tenslotte de ambitie van het STC.

Er wordt gestart met het ontwerp en de bouw van een binnenvaartschip waar een groep leerlingen of studenten aan boord kan overnachten, om daarna te beginnen aan een duwbak en een duwboot. Op verschillende manieren en momenten kunnen alle STC’ers, zowel leerlingen en studenten als medewerkers, meedoen. Om te beginnen mochten alle STC’ers een naamidee indienen voor het nieuwe schip. Een speciaal ingestelde jury koos vijf opties uit de 150 inzendingen: Ab Initio, Inventa, LILY, NIVARES en STC Navigator. Bij de start van het nieuwe schooljaar wordt de winnende naam bekendgemaakt.

Daarna komt er een wedstrijdfase voor het ontwerp. STC’ers kunnen in ontwerpteams innovatieve ontwerpen voor het nieuwe schip maken. Een ontwerp moet zoveel mogelijk voldoen aan de eisen en wensen van een instructievaartuig. Hierin worden technische innovaties, een functionele invulling en een herkenbaar uiterlijk  meegenomen. Duurzaamheid en toekomst zijn thema’s waaraan de ontwerpen getoetst gaan worden.

Op het schip zullen matrozen in opleiding, stuurmannen en -vrouwen, aankomend kapiteins en scheepswerktuigkundigen, vmbo’ers, mbo’ers en hbo’ers aan de slag gaan. Ook op en met dit schip zal volop gezwabberd, gestuurd en gemanoeuvreerd worden.

Het is de bedoeling dat het eerste schip in 2021, waarschijnlijk stil als een fluisterboot, de haven in- en uitvaart voor het imposante gebouw van het STC aan de Lloydstraat. De andere schepen zullen tussen 2021 en 2023 in de vaart genomen worden.

Kom aan boord!

Wilt u met uw bedrijf of organisatie ook samenwerken met Maritiem TechPlatform? Neem contact op:
Audrey Rost-Ernst, STC Group: A.E.W.G.Ernst@stc-r.nl
Els Oprel, Da Vinci College: eoprel@davinci.nl