Ab INitio gaat op groene waterstof varen

Nieuw opleidingsschip STC Group vaart op groene waterstof

Gepubliceerd op

Het nieuwe opleidingsschip van STC Groep gaat op groene waterstof varen. Dankzij de inzet en bijdrage van meerdere partijen werd het afgelopen week definitief.

Afgelopen jaar heeft STC Group onderzocht of het nieuwe opleidingsschip AB INITIO nog duurzamer kan worden. Naast de zonnepanelen waarbij energie wordt opgewekt voor het elektrisch aangedreven voortstuwingssysteem is er een groot accupakket aan boord. De techniek om waterstof aan boord om te zetten naar bruikbare elektriciteit was bij de start van de bouw twee jaar geleden een toekomstdroom die door de realiteit is ingehaald.

Finale akkoord
Het enthousiasme voor de aanpassing van het in aanbouw zijnde schip bij docenten en bouwwerf Concordia Damen was voor dit idee zeker aanwezig. Lastig was het om financieel het plaatje rond te krijgen. Dankzij de gemeente Rotterdam, EICB, Zepp.solutions, Shell en een subsidiepot speciaal voor duurzame scheepsbouw gaat het toch lukken. Lloyd’s Register gaat  STC Group helpen met de benodigde vergunningen. Het bestuur van STC Group gaf onlangs het finale akkoord voor de toepassing van waterstof aan boord.

Jan Kweekel, lid College van Bestuur van STC Group, “Wij zijn uiterst blij en dankbaar voor de steun van verschillende partijen die de toepassing van groene waterstof mogelijk maken op het nieuwe opleidingsschip. We geven onze leerlingen en studenten hiermee de kans om zich al tijdens de opleiding te bekwamen in het werken met groene waterstof. Deze kennis en ervaring kan goed van pas komen tijdens een loopbaan in de maritieme transportsector die volop in ontwikkeling is.”

AB INITIO komt naar verwachting vanaf september 2022 in de vaart.

Meer weten? Kijk op:  https://abinitio.stc-group.nl/

Kom aan boord!

Wilt u met uw bedrijf of organisatie ook samenwerken met Maritiem TechPlatform? Neem contact op:
Audrey Rost-Ernst, STC Group: A.E.W.G.Ernst@stc-r.nl
Els Oprel, Da Vinci College: eoprel@davinci.nl