Demissionair Minister Kamp bezoekt de Duurzaamheidsfabriek

Gepubliceerd op

Op 3 april heeft demissionair Minister Kamp een werkbezoek gebracht aan de Drechtsteden om kennis te nemen van de maritieme innovaties in de regio. In de Duurzaamheidsfabriek kreeg hij het 9-puntenplan ‘Hoe wordt Nederland 30 Duurzaamheidsfabrieken rijker?’ aangeboden. Daarin wordt het belang van de Duurzaamheidsfabriek uitgelegd en vragen de stakeholders om een breder draagvlak en structurele bekostiging van toekomstige Duurzaamheidsfabrieken.

De minister was uitgenodigd door Anouk van Eekelen (Drechtstedenbestuurslid en wethouder van de gemeente Papendrecht) om te laten zien hoe de maritieme maakindustrie samen met kennisinstellingen en onderwijs de stap maakt van traditioneel, industrieel en kwetsbaar naar hoogwaardig, duurzaam en innovatief.De Duurzaamheidsfabriek van het Da Vinci College levert daar een belangrijke bijdrage aan. In de fabriek kreeg minister Kamp onder andere uitleg over het over het Europese TIMA-project, de lasrobot en de lassimulatoren. Hij sprak met Valk Welding, De Waal en Slob Scheepswerf, alle drie partners van het TIMA-project en het CIV Maritieme Techniek.

Tot slot kreeg minister Kamp van Peter Heijkoop (bestuurslid van de Drechtsteden en wethouder van de gemeente Dordrecht), Anouk van Eekelen, Peter Vrancken (voorzitter ROC Da Vinci College) en Rein Meester (directeur Duurzaamheidsfabriek) het 9-puntenplan ‘Hoe wordt Nederland dertig Duurzaamheidsfabrieken rijker?’, aangeboden. Daarin wordt het belang van de Duurzaamheidsfabriek uitgelegd en vragen de stakeholders om een breder draagvlak en structurele bekostiging van toekomstige Duurzaamheidsfabrieken.

De directe aanleiding voor het opstellen van het 9-puntenplan is minister Bussemaker die op de landelijke Techniekpactdag 2016 pleitte voor het kopiëren van de Duurzaamheidsfabriek naar andere regio’s. Het (demissionaire) kabinet heeft haar idee overgenomen in de kabinetsreactie op de SER-verkenning ‘Mens en Technologie: samen aan het werk’, d.d. 13 februari 2017: “het kabinet ziet die(“de Duurzaamheidsfabriek”) als een krachtig voorbeeld en verkent de mogelijkheden om dit soort initiatieven verder mogelijk te maken”.

Contactpersoon: Els Oprel, Da Vinci College, eoprel@maritiemtechplatform.nl

Kom aan boord!

Wilt u met uw bedrijf of organisatie ook samenwerken met Maritiem TechPlatform? Neem contact op:
Audrey Rost-Ernst, STC Group: A.E.W.G.Ernst@stc-r.nl
Els Oprel, Da Vinci College: eoprel@davinci.nl